ΠΕΣΥΠ

Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ)

Το «Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό» (ΠΕΣΥΠ) απευθύνεται σε πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης, που ενδιαφέρονται για την απόκτηση επιστημονικών γνώσεων και δεξιοτήτων στα πεδία της Συμβουλευτικής και της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας, καθώς και την εφαρμογή αυτών στην εκπαίδευση και την απασχόληση, καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
       Αναλυτικότερα, το Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ), σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον κανονισμό σπουδών του, έχει ως σκοπό να ειδικεύσει πτυχιούχους στο αντικείμενο «Συμβουλευτική – Προσανατολισμός» ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσουν με επάρκεια ως εξειδικευμένοι λειτουργοί σε διάφορους χώρους και φορείς, τόσο στην Εκπαίδευση και την απασχόληση όσο και αλλού στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το Πρόγραμμα ΠΕΣΥΠ υλοποιείται για το Ακαδ. Έτος 2025-2026 σε έξι (6) πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι σπουδαστές του ΠΕΣΥΠ προκειμένου να λάβουν το Πιστοποιητικό Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό υποχρεούνται να έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε έντεκα (11)  μαθήματα του προγράμματος σπουδών και να έχουν ολοκληρώσει 300 ώρες Πρακτικής Άσκησης σε εφαρμογή του θεσμού ΣυΕΠ.

Με την αποφοίτησή τους αποκτούν εργασιακά δικαιώματα  συμβούλου σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού και συγκεκριμένα, μπορούν να:

  • ενταχθούν στο Μητρώο του ΕΟΠΠΕΠ ως στελέχη Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας (Συ.Ε.Π.) στο κλιμάκιο Α2 (κλιμάκιο ανώτερου επιπέδου – Στελέχη Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού) και με αξιολογικές εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ (ακόμα δεν έχει βγει η απόφαση για το τι εξέταση θα είναι) θα μπορούν να εντάσσονται στο κλιμάκιο Α1 που είναι το ανώτερο επίπεδο αξιολογητών (δηλ. ως στελέχη σχεδιασμού και αξιολόγησης προγραμμάτων Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού)
  • εργαστούν σε δήμους, τμήματα ένταξης, κοινωνικές υπηρεσίες, συμβουλευτικά κέντρα
  • ανοίξουν γραφείο ως Σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού
  • Οι εκπαιδευτικοί μπορούν:

να διδάξουν το μάθημα ΣΕΠ και στα ΚΕΔΑΣΥ ως εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

  1. Περιγραφή προγράμματος

Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) οργανώνει και υλοποιεί το αυτοχρηματοδοτούμενο Ετήσιο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ). Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο εξάμηνα και προσφέρει σε πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται για την απόκτηση επιστημονικών γνώσεων και δεξιοτήτων στα πεδία της Συμβουλευτικής και της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας και την εφαρμογή αυτών στην εκπαίδευση και την απασχόληση, καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

  1. Ακαδημαϊκό και Διδακτικό Έτος

Η χρονική διάρκεια του ΠΕΣΥΠ εκτείνεται από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 31η Αυγούστου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Το διδακτικό έτος, η ακριβής χρονική διάρκεια του οποίου ορίζεται στο κατ’ έτος εκδιδόμενο ακαδημαϊκό ημερολόγιο, περιλαμβάνει δύο (2) αυτοτελή διδακτικά εξάμηνα: το πρώτο (Α΄) εξάμηνο (χειμερινό εξάμηνο) και το δεύτερο (Β΄) εξάμηνο (εαρινό εξάμηνο). Κάθε διδακτικό εξάμηνο διαρκεί, δεκαπέντε (15) εβδομάδες, εκ των οποίων οι δεκατρείς (13) είναι εβδομάδες διδασκαλίας θεωρητικών – εργαστηριακών μαθημάτων και δυο (2) εβδομάδες εξετάσεων (εξεταστική περίοδος).

Μετά το τέλος του Β’ εξαμήνου προβλέπεται μια επιπλέον εβδομάδα εξεταστικής περιόδου, κατά την οποίαν πραγματοποιούνται επαναληπτικές εξετάσεις για όσους σπουδαστές συμμετείχαν στις εξετάσεις και απέτυχαν ή δεν συμμετείχαν σε ένα ή περισσότερα μαθήματα του Α’ ή / και Β’ εξαμήνου, έχουν όμως επαρκή φοίτηση στα αντίστοιχα μαθήματα.

  1. Φοίτηση

Προκειμένου να πιστοποιηθεί η φοίτησή τους και να τους απονεμηθεί το πιστοποιητικό ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό, οι σπουδαστές του προγράμματος αξιολογούνται σε θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει πρακτική άσκηση 300 ωρών.

Α’ εξάμηνο

Α/Α

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΕΙΔΟΣ ΜΑΘ.

ΦΕ

ΠΜ

ΩΡΕΣ ΕΒΔΟΜ

ΩΡΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ (13 διδ. εβδ.)

 

1

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Y

9

6

2

26

 

2

ΘΕΩΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

Y

9

6

2

26

 

3

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Y

8

4

2

26

 

4

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΣυΕΠ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ

Y

9

5

2

26

 

5

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ι

Y

6

3

2

26

 

6

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Y

9

6

3

39

 

 

Σύνολο Α’ εξαμήνου

 

50

30

13

169

 

Β’ εξάμηνο

Α/Α

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΕΙΔΟΣ ΜΑΘ.

ΦΕ

ΠΜ

ΩΡΕΣ ΕΒΔΟΜ.

ΩΡΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ (13 διδ. εβδ.)

 

1

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΑ

Y

8

6

2

26

 

2

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΙ

Y

8

3

2

26

 

3

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Y

9

6

3

39

 

4

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ, ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ, ΑΜΕΑ ΚΛΠ)

Y

9

4

3

39

 

5

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Y

8

6

2

26

 

6

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (300 ώρες)

Y

8

5

 

 

 

 

Σύνολο Β’ εξαμήνου

 

50

30

12

156

 

 

Σύνολο Προγράμματος

 

100

60

25

325

 

 

Υ= Υποχρεωτικό μάθημα, ΦΕ= Φόρτος εργασίας, ΠΜ= Πιστωτικές Μονάδες, Θ= Θεωρητικό μάθημα, Ε= Εργαστήριο

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Η πρακτική άσκηση σκοπό έχει να προσφέρει την ευκαιρία στους σπουδαστές να μελετήσουν και να εφαρμόσουν τις αρχές και τις δεξιότητες της Συμβουλευτικής και της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας σε χώρους ειδικευμένους σε παροχή τέτοιων υπηρεσιών. Η πρακτική άσκηση αξιολογείται μεν αλλά δεν βαθμολογείται. Με την αξιολόγησή της πιστοποιείται η επιτυχής πραγματοποίησή της. 2. Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών έχει συνολική διάρκεια τριακοσίων (300) ωρών και δύναται να αρχίζει μετά την 6η εβδομάδα του Α΄ εξαμήνου της φοίτησης. 3. Ο αριθμός των ημερών στις οποίες πραγματοποιούνται οι παραπάνω ώρες πρακτικής άσκησης, όπως και το ωράριο στο οποίο πραγματοποιούνται, ρυθμίζεται σε συνεργασία μεταξύ σπουδαστή και φορέα στη βάση των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων και των δύο πλευρών. 4. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται είτε σε χώρους φορέων, του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες Συμβουλευτικής ή/και Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας, είτε με ανάλογες δράσεις οι οποίες ανατίθενται στους σπουδαστές από τους διδάσκοντες του προγράμματος και βεβαιώνονται από τους τελευταίους. 5. Η πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στους παρακάτω ενδεικτικούς φορείς: Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας, Γραφεία διασύνδεσης Πανεπιστήμιων και ΑΣΠΑΙΤΕ, ΕΟΠΠΕΠ, ΕΛΕΣΥΠ, ΚΕΔΑΣΥ, Συμβουλευτικά Κέντρα Πανεπιστημίων, Ιδιωτικά Σχολεία/Ιδρύματα, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Ειδικές Σχολικές Μονάδες, ΟΑΕΔ, Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Νοσοκομεία / Κλινικές / Κέντρα Υγείας, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Κέντρα – Κοινότητες Σχετικά με Εξάρτηση, Ιδρύματα Προστασίας Ανηλίκων & για Κακοποιημένα Άτομα, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κέντρο Πληροφόρησης και Υποστήριξης Παλιννοστούντων (ΚΕΠΥΠ), Κοινωνικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Δήμων, ΚΑΠΗ, Ιδιωτικά Γραφεία/Κέντρα Συμβουλευτικής, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Αρχιεπισκοπής, Κέντρα Εποπτείας Υγείας και Πρόνοιας, Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων κλπ.